JMZ Vriendelijke School pilot

Aandacht voor jonge mantelzorgers in het onderwijs

‘Jonge mantelzorger’ is een verzamelterm voor kinderen en jongeren die opgroeien met een naaste met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving.

School is een plek waar jongeren veel tijd doorbrengen. Het onderwijs kan dus een belangrijke rol spelen in het signaleren van jonge mantelzorgers. In de praktijk vindt dit echter nog zeer beperkt plaats. Onderwijsmedewerkers hebben weinig zicht op de zorgsituaties van leerlingen thuis. En als ze daar wel vanaf weten, dan speelt de school nog niet actief in op de ondersteuningsbehoeften van deze groep leerlingen. Overigens zijn jonge mantelzorgers zelf ook niet altijd bewust van de zorgsituatie waarin zij opgroeien en hoe deze situatie impact heeft op hun eigen leven; de bijzondere situatie is namelijk hun normaal. 

Jonge mantelzorgers die zich daarentegen wel bewust zijn van de impact van de zorgsituatie thuis, weten vaak niet bij wie ze terecht kunnen voor bijvoorbeeld een luisterend oor of professionele ondersteuning. Daarom is het van belang om deze jongeren actief te signaleren, te benaderen en -indien nodig- te ondersteunen.

De pilot JMZ Vriendelijke Scholen gaat in 2022 van start. Tijdens de pilot gaan scholen in het primair, voortgezet en middelbaarberoepsonderwijs, aan de slag met het thema jonge mantelzorg. Samen verkennen we hoe jonge mantelzorgers in het onderwijs kunnen worden herkend, erkend en ondersteund.