Jongeren met een zorgsituatie thuis moeten zorgeloos naar school kunnen!

Februari 2024 | Tot aan de Week van de Jonge Mantelzorger - 1 t/m 7 juni -willen we zoveel mogelijk handtekening te verzamelen, zodat het nieuwe kabinet jonge mantelzorgers in het onderwijs niet kan missen. Hieronder lees je wat we precies vragen en waarom dit zo belangrijk is.

Strijd met ons mee door deze petitie te ondertekenen!
Aantal ondertekenaars op 10-4-2024: 611

Wil je de video zelf delen?
Scroll dan verder naar beneden voor de downloads.

De teller passen we handmatig aan, dus maak je geen zorgen of jouw ondertekening goed aangekomen is. Medio december mailen we alle ondertekenaars met een update!

Wij roepen het nieuwe kabinet op om:

  • schoolgaande/studerende (jonge) mantelzorgers te signaleren, te horen en waar nodig te ondersteunen, zodat zij net als hun leeftijdsgenoten zich zo veilig, veerkrachtig en kansrijk mogelijk kunnen ontwikkelen. 

  • flexibele regelingen in het onderwijs te verkennen die het mogelijk maken dat zij hun schoolloopbaan zo goed mogelijk kunnen doorlopen.

    • Als topsport-, dans- en muziektalenten recht hebben op flexibele onderwijsafspraken, dan ook zeker jonge mantelzorgers voor wie de zorgsituatie thuis geen keuze is.

  • jonge mantelzorgers actief te betrekken in het ontwikkelen van beleid, wet- en regelgeving dat over hen gaat. Niet over jonge mantelzorgers, maar met jonge mantelzorgers!

    • Nederland ondertekende in 1995 het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Daarin stelt artikel 12 dat ieder kind het recht heeft zijn mening te geven over zaken die hem/haar aangaan en dat die mening serieus genomen moet worden.

Waarom deze petitie?

Denk je eens in; gisterenavond is je verstandelijk beperkte zus opgenomen in het ziekenhuis. Haar gezondheid gaat al jaren op en neer. Het is spannend hoe dit verder verloopt. Je hebt voor de toets van vandaag haast niet kunnen leren. En nu zit je in de klas met je telefoon op schoot om in de gaten te houden of je ouders bellen over hoe het gaat. Vanmiddag moet je na school direct naar huis om je broertje op te vangen als hij uit school komt. Je kan niet naar het feestje van je beste vriendin. Zij begrijpt dat wel, omdat ze weet wat er aan de hand is, maar toch baal je. Je zit veel in je hoofd en staart voor je uit in de klas totdat de leraar zegt dat het weleens tijd wordt om je 100% voor school in te zetten, want zo goed sta je er niet voor…

Jonge mantelzorgers in Nederland
In Nederland wonen op 1 januari 2023 4.233.545 kinderen en jongeren van 4-25 jaar. Ongeveer 1 op de 4 van deze kinderen en jongeren groeit op met een zorgsituatie thuis, dit zijn dus 1.055.886 kinderen. Zij groeien op met zorgen voor een naaste met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een naaste kan fijn zijn en voldoening geven. Vaak leren kinderen en jongeren al op jonge leeftijd meer oog te hebben voor anderen. Deze doelgroep moet zelf ook gezien worden. Laten we ook oog hebben voor hen!

Zorgen dragen, zorgen maken en zorg missen
Het hebben van een zorgsituatie thuis kan een grote impact hebben op de eigen ontwikkeling van jonge mantelzorgers. Ze helpen namelijk niet alleen mee met (zorg)taken, maar maken zich ook vaak zorgen over de situatie thuis. Ze missen mogelijk de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Daarnaast  ervaren ze de kwaliteit van hun leven lager dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie in het gezin. Dit zorgt er soms voor dat ze -nu of op latere leeftijd- zelf problemen krijgen, zoals: lagere prestaties of uitval op school, minder contacten met vrienden en daardoor eenzaamheid, mentale problemen of lichamelijke klachten.

Als jonge mantelzorgers gehoord, gezien en zo nodig ondersteund worden, kunnen hun ontwikkeling en hun zorgen beter in balans blijven. Daarmee worden grotere problemen op de korte en lange termijn voorkomen. Wanneer er onvoldoende aandacht hiervoor is, kan het gebeuren dat jonge mantelzorgers hun studie niet afmaken, minder kunnen werken of minder beschikbaar zijn als mantelzorger. Soms hebben zij zelf zorg en aandacht nodig.

De overheid kan een rol spelen in het erkennen van de positie van de jonge mantelzorgers en het stimuleren van preventieve ondersteuning. Zij verdienen het om gezien en gehoord te worden, zodat ze net als hun leeftijdsgenoten veilig, veerkrachtig en kansrijk kunnen opgroeien!

Downloads: VIDEO & TEKST
De afbeelding voor de ‘voorbeeldweergave’ download je door op de afbeelding te klikken ➡️➡️➡️

Modelovereenkomst voor studerende mantelzorgers

De Modelovereenkomst is een tool voor studenten en scholen om met elkaar te praten over de mantelzorgtaken en het effect dat dat heeft op school. De onderwijsinstelling erkent met de Modelovereenkomst studerende mantelzorgers de status van de student als mantelzorger en geeft aan waar de student een beroep op kan doen. Je kunt hierbij denken aan:

  • flexibel onderwijs: aanpassingen in het onderwijsprogramma, aanwezigheidsplicht en in opdrachten, stages, toetsing en examinering

  • financiële ondersteuning: het Profileringsfonds (hoger onderwijs) en Studentenfonds (mbo).

  • interne en externe ondersteuning: studentencoach, studentendecaan, maatschappelijk werker, psycholoog.

De Modelovereenkomst is ontwikkeld door Strategische Alliantie Jonge Mantelzorger, MantelzorgNL en ECIO en wordt gesteund door het ExpertiseLab Jonge Mantelzorgers, het ministerie van OCW, het ministerie van VWS en de Vereniging van Hogescholen en Universiteiten van Nederland.

Download hier de Modelovereenkomst voor studerende mantelzorgers