Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg: terugblik 2023 & vooruitblik 2024

Nieuwe fase
Medio 2020 ging de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg officieel van start. Twaalf partijen sloegen de handen ineen om het thema jonge mantelzorg te bevorderen op het gebied van bewustwording, beleid, onderzoek en interventies. We werkten samen aan diverse projecten, lobbyden voor de doelgroep en behaalden mooie resultaten. Zo neemt de aandacht voor jonge mantelzorgers merkbaar toe, mede dankzij onze landelijke bewustwordingscampagne Niet te missen tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger.

Ook internationaal bleef deze positieve ontwikkeling in Nederland niet onopgemerkt. In een cross-nationale analyse van wetgeving, beleid en diensten gericht op jong mantelzorgers[1], constateren onderzoekers dat we tussen 2016 en 2021 de nodige stappen hebben gezet die ons van een opkomende fase naar een voorbereidende fase bevorderden (zie afbeelding).

  1. Cross-national Analysis of Legislation, Policy and Service Frameworks for Adolescent Young Carers in Europe – Eurocarers (Leu et al., 2021)

Afbeelding afkomstig uit de presentatie van onderzoeker Agnes Leu op de 3e International Young Carers Conference in Lugano, Zwitserland, op 16 mei 2022.

Terugblik 2023
2023 begon voor de Alliantie zeer goed, met het nieuws dat we nog eens drie jaar door mogen met de landelijke samenwerking tussen kennisinstituten en belangenbehartigers. Dit jaar hebben we dan ook zeker niet stil gezeten.

  • Zo breidden we de NietTeMissen-campagnetoolkit van de Week van de Jonge Mantelzorg uit met nieuwe beelden en materialen, die organisaties gratis konden downloaden, personaliseren en verspreiden in hun regio’s.

  • Daaropvolgend was ons eerste live Congres Jonge Mantelzorg in het najaar ook zeker niet te missen; ruim 200 professionals, experts en jonge mantelzorgers ontmoetten elkaar op het congres en namen deel aan een gevarieerd programma. Ook demissionair-staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen was aanwezig en sprak met jongeren en professionals over de uitdagingen waar we voor staan als het gaat om de erkenning en ondersteuning van jonge mantelzorgers, en over wat er nodig is in de toekomst. ‘Jong zorgen is topsport. We moeten blijven doen wat we kunnen om jonge mantelzorgers zo goed mogelijk te ondersteunen’, schreef Van Ooijen naderhand.

  • Verder werkte de Alliantie mee aan de Mantelzorgagenda 2023-2026 en gaat in samenwerking met de Coalitie Mantelzorg actief aan de slag met (i) de erkende positie, (ii) de verbinding en samenwerking met het netwerk, en (iii) de individuele ondersteuning van de (jonge) mantelzorger.

In de komende jaren blijven we ons actief inzetten om de positie en ondersteuning van jonge mantelzorgers te verbeteren. En wie weet kunnen we over een tijdje mededelen dat we de intermediate of zelfs gevorderde fase hebben bereikt, maar daarvoor moeten we nog een paar belangrijke stappen zetten. Met één van die stappen kunnen jullie ons nu al helpen. Namelijk, door onze petitie ‘Jongeren met een zorgsituatie thuis moeten zorgeloos naar school kunnen’ te ondertekenen. Daarmee verzoeken we het nieuwe kabinet om de impact van jong mantelzorgen te erkennen, schoolgaande en studerende mantelzorgers te horen en waar nodig te ondersteunen, zodat zij net als hun leeftijdsgenoten zich zo gezond, veerkrachtig en kansrijk mogelijk kunnen ontwikkelen.

Vooruitblik 2024
Er valt dus nog genoeg te doen voor ons in de komende jaren, maar voor nu alvast een sneak preview van waar de Alliantie in het nieuwe jaar mee aan de slag gaat:

  • Het campagneteam is begonnen met de voorbereidingen voor de Week van de Jonge Mantelzorger - 1 t/m 7 juni 2024. Heb jij ideeën voor de komende editie? Mail ze naar alliantie@jmzpro.nl.

  • Op dinsdag 27 februari ‘24, 11.00-12.00 uur, organiseren we een webinar over het nieuwe NietTeMissen-toolkit voor alle geïnteresseerden die het gratis campagnemateriaal willen inzetten tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger.

  • We werken aan de erkenning en ondersteuning van jonge mantelzorgers in het onderwijs. Dat doen we onder andere in samenwerking met de Coalitie Mantelzorg en kennispartner Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO).

  • In april vertegenwoordigen we de Nederlandse JMZ-ontwikkelingen en laten we ons inspireren door andere landen op de International Young Carers Conference in Manchester.

Veel dank gaat uit naar de kernpartners die in het afgelopen jaar in de Alliantie hebben samengewerkt aan een betere toekomst voor jonge mantelzorgers in Nederland, en natuurlijk aan alle kennispartners en jonge mantelzorgers die daaraan hebben bijgedragen!

Alliantie-kernpartners in 2023: Rieky Seine (JMZ Pro), Marjet, Robert, Inge, Koray, Roza Celia en Pepijn (JMZ Pro Klankbordgroep), Thibaut Coenegracht (NJi), Natalia Vermeulen (MantelzorgNL), Yvonne de Jong, Judith Oosterom en Karlijn Nanninga (Vilans), Tessa van Doesum en Vera Ramaker (Trimbos-instituut), Tara Knegt (Movisie), Nynke Steenbergen en Aniek van den Braak (NCJ), Thuy-Van Nguyen (Vanzelfsprekend!?), Chey Malaihollo (Wijkracht), Vera Duivenvoorden (BRUS), Lennart van Nieuwenhuijzen (VWS).